Направете деликатес и овој викенд претворете го во викенд за дружба и вкусен ручек со семејството.
Состојки:
- 4 колбаси
- 1 пиперка
- 4 парчиња кашкавал
- 2 лажици ајвар
- 1 главица кромид
- 1 морков
- 600 гр компири
- 0,5 дл млеко
- 1 лажица путер
- 200 гр сланина
- масло
Подготовка:
- Подготовката е повеќе од едноставна. Исечете ги пиперката и кромидот, со морковот и пропржете на масло. Динстајте и додадете и вода по потреба.
- Колбасите внимателно и рамномерно пресечете ги на половина, премачкајте ги со ајвар, па ставете кашкавал и фил од зеленчукот од тавата.
- Поклопете ги колбасите.
- На масло пропржете ја сланината и завиткајте ги колбасите со лист од неа.
- Печете на 200 степени додека не заруменат.
Специјалитет на денот: Пита со мелено месо
Лесковачка урнебес салата – одлична промена во кујната
Печени тиквички со пилешко и зеленчук