ТРАДИЦИОНАЛНО КАКО И СЕКОЈ ПЕТОК: Посен деликатес

ТРАДИЦИОНАЛНО КАКО И СЕКОЈ ПЕТОК: Посен деликатес

За сите оние кои ја почитуваат традицијата и постат секој петок, имаме супер рецепт. Направете посни пирошки со ајвар.

Состојки:

  • 1 кг. брашно
  • 1 квасец
  • 50 мл масло
  • 1 лажица сенф
  • сол и шеќер
  • ајвар

Подготовка:

  1. Во сад се ставаат состојките за тесто, квасец, брашно, шеќер, сол, и 100 мл. вода.
  2. Откако ќе нарасне тестото се дели на три дела и се прават пирошки.
  3. Во секоја пирошка се става лажичка ајвар.
  4. Се оставаат да нарастан во сад, па се печат 20 минути на 200 степени.
  5. Може да си наросите и сусам или ким.

Повеќе на Готви.мк:

Полнети пиперки

Турли тава по најдобар рецепт

Специјалитет на денот: Пита со мелено месо

Лесковачка урнебес салата – одлична промена во кујната

Веге рижото

Печени тиквички со пилешко и зеленчук