Направете посен деликатес за оваа среда. За сите кои традиционално постат во среда и петок, нудиме одличен вкус на тавче-гравче на трпезата.
Состојки:
- 500 гр. грав
- 500 гр. спанаќ
- 1 кромид
- 100 мл масло
- 1 лажица сол
- 1 лажица бибер
- 1 лажица вегета
- 2 лажици црвен пипер
- 1 лажица брашно
Подготовка:
- Гравот се вари во вода со кромидот. Кога ќе се свари се ставаат зачините.
- Се прави запршка со маслото и црвениот пипер и на крајот се додава сецканиот спанаќ, кој претходно е добро измиен.
- Се меша се и се пече во тава на 250 степени некои 40 минути.
Специјалитет на денот: Пита со мелено месо
Лесковачка урнебес салата – одлична промена во кујната
Печени тиквички со пилешко и зеленчук