ПОСЕН ДЕЛИКАТЕС: Домаќинки мора да го пробате ова тавче-гравче

ПОСЕН ДЕЛИКАТЕС: Домаќинки мора да го пробате ова тавче-гравче

Направете посен деликатес за оваа среда. За сите кои традиционално постат во среда и петок, нудиме одличен вкус на тавче-гравче на трпезата.

Состојки:

  • 500 гр. грав
  • 500 гр. спанаќ
  • 1 кромид
  • 100 мл масло
  • 1 лажица сол
  • 1 лажица бибер
  • 1 лажица вегета
  • 2 лажици црвен пипер
  • 1 лажица брашно

Подготовка:

  1. Гравот се вари во вода со кромидот. Кога ќе се свари се ставаат зачините.
  2. Се прави запршка со маслото и црвениот пипер и на крајот се додава сецканиот спанаќ, кој претходно е добро измиен.
  3. Се меша се и се пече во тава на 250 степени некои 40 минути.

Повеќе рецепти на Готви.мк:

Полнети пиперки

Турли тава по најдобар рецепт

Специјалитет на денот: Пита со мелено месо

Лесковачка урнебес салата – одлична промена во кујната

Веге рижото

Печени тиквички со пилешко и зеленчук