Познатата напивка, стара повеќе од илјада години, со децении е една од главните понуди на слаткарниците.
Бозата се состои од пченкарно брашно, вода, квасец и шеќер. Ако шеќерот го замените со мед, тогаш би добиле напивка која покрај тоа што ќе биде освежувачка, ќе биде и хранлива.
Состојки:
- 500 гр пченкарно брашно
- 5 л млака вода
- 20 гр пекарски квасец
- шеќер по вкус
Начин на подготовка:
- Во поголем сад (лонец) одмерете брашно, прелијте го со млака вода и оставете го да отстои неколку часа (најдобро е ова да го направите навечер). Потоа ставете го лонецот на оган и гответе околу два часа. Мешајте повремено. Готвеното брашно потоа тргнете го од оган и оставете го да се излади.
- Во меѓувреме подгответе квасец, измешајте го со 2 дл млака вода и ставете го во готвеното брашно. Во бозата додајте шеќер по вкус, добро разладете ја и послужете со малку лед.
- Вака подготвената боза не смее долго да стои бидејќи ќе поприми киселкаст вкус. Најдобро е да се потроши за ден-два.
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат
ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед
Чоко палачинки со крем од ванила и јагоди
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди