Ќе бидете воодушевени од вкусот, но и од брзината на подготвување на овој колач!
Состојки:
- 1 чаша (200 мл) млеко
- 1 чаша шеќер
- 1 чаша масло
- 3 супени лажици (со врв) какао
- 2 јајца
- 1 чаша брашно
- 1 кесичка прашок за пециво
- ванилин шеќер (по вкус)
Начин на подготовка:
- Со миксер разматете чаша брашно, чаша шеќер, чаша масло и 3 супени лажици какао. Оваа смеса поделете ја на два дела.
- Во едниот дел додајте две јајца, чаша брашно, кесичка прашок за пециво, ванилин шеќер, па разматете повторно со миксер.
- Намастете тепсија (или ставете хартија за печење) и ставете ја смесата со брашно и јајца. Печете во загреана рерна на 180 степени, 20-25 минути.
- Со чепкалка проверете дали колачот е готов: ако чепкалката е сува, колачот е испечен.
- Извадете го од рерна и жешкиот колач прекријте го со првиот дел од смесата.
- Нека отстои 1-2 часа, па исечете го на парчиња.
Уживајте!
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот