Без нив не може да помине трпезата – печени пиперки!
Состојки:
- 5 кг долги пиперки
- 1 л вински оцет
- 1 лажица сол
- 1 лажица шеќер
- корен рен
Начин на подготовка:
- Пиперките измијте ги, исушете ги, наредете ги во плех и печете ги во претходно загреана печка, на скара или на шпоре.
- Во меѓувреме, постепено загревајте ги подготвените тегли, а винскиот оцет зовријте го со шеќер и сол.
- Печените и уште топли пиперки редете ги во топлите тегли, притиснете ги со корен рен, па прелијте ги со оцет, затворете ги херметички, прекријте ги со чаршав или ќебе и оставете ги да се изладат.
- Теглите чувајте ги на студено место.
- Пред служење, пиперките треба да се излупат, прелијат со масло и да се посипат со сечкан лук.
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт