Ако немате идеја за ручек, подгответе вкусни кременадли со пиперки.
Состојки:
- 1 кг кременадли
- 1 кг пиперки
- 3 лажици сенф
- 1-2 праз
- 1 лажица маслиново масло
- 1 лажица исечкан магдонос
- 200 мл вода
- 100 гр кашкавал
- сол, бибер
- зачин
Начин на подготовка:
- Кременадлите посолете ги, премачкајте ги со сенф и оставете ги барем еден час во фрижидер.Ситно исечкајте праз и пропржете го на маслиново масло додека малку не омекне, посолете, ставете бибер.
- Пиперката исечете ја на ленти и зачинете ја со сув зачин и магдонос.
- Во тепсија прво ставете го пропржениот праз, преку него ставете ги пиперките, а над нив наредете ги кременадлите.
- Прелијте со вода, прекријте со фолија и печете на 200 степени 40 минути.
- Тргнете ја фолијата и печете уште 10 минути додека течноста малку не испари.
- Кременадлите сервирајте ги на исечкан кашкавал, кој полека ќе се растопи.
На здравје!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи