Маринада за пилешко месо

Маринада за пилешко месо

Еве како да подготвите маринада за пилешко месо…

Состојки:

  • лимон
  • маслиново масло
  • сол
  • зачин по желба (рузмарин, мајчина душица, лук, кари…)

Начин на подготовка:

  1. Измешајте ги сите состојки и прелијте ги подготвените парчиња месо или цело пиле со маринадата.
  2. Ако маринирате парчиња пилешко, можете да ги ставите во кеса заедно со маринадата, а потоа од кесата истиснете го воздухот. Потоа врзете ја кесата и ставете ја во фрижидер.
  3. Најдобро е месото да отстои во маринадата подолго време (може и преку ноќ), но ако се брзате можете да го маринирате месото и веднаш термички да го обработите. Повторно ќе биде повкусно од немаринирано месо.
  4. Оваа маринада може да се користи и за црвено меса и риба, само што тогаш зачините се прилагодуваат според видот на месото.

Поврзани вести на Готви.мк

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула

Топ 10 највкусни Gotvi.mk рецепти со печурки