Меки и сочни со овошно полнење…
Состојки:
- 170 мл млеко
- 1 коцка квасец
- 500 гр брашно
- 2 јајца
- 2 жолчки
- 90 гр шеќер
- 50 гр путер
- малку сол
- 1 л масло
- 300 гр џем
Начин на подготовка:
- Загрејте околу 100 мл млеко, издробете го квасецот и додајте 150 гр брашно. Замесете и оставете на топло место околу 30 минути.
- Разматете јајца и жолчки со 40 гр шеќер, па додајте ги во тестото, заедно со останатото млеко и брашно. Додајте путер, малку сол, измешајте и оставете да мирува на топло, околу 45 минути, да нарасне.
- Од тестото направете 25 топчиња и наредете ги на крпа посипeна со брашно. Покријте и оставете ги уште 30 минути.
- Загрејте масло. Испржете ги крофните и оставете ги на салфети да го впијат вишокот масло. Ставете џем во шприц за украсување колачи, прободете ги крофните и ставете џем во внатрешноста.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта