Ако сте љубител на грчката кујна сигурни сме дека не сте пропуштиле да го пробате овој национален специјалитет.
Состојки:
- 300 гр месо по избор
- сок од еден лимон
- 1 лажица сушено нане
- 1 лажица оригано
- 3 лажици маслиново масло
- 2 чешниња лук
- сол, бибер
- цацики сос
Состојки за пита леб:
- 200 гр брашно
- 100 гр интегрално брашно
- 2 шолји вода
- 1 лажичка сол
- 3 лажички маслиново масло
Начин на подготовка:
- Месото исечкајте го, ставете го во сад и подгответе маринада. Маслиновото масло измешајте го со лимоновиот сок, додајте сушено нане, оригано, сол, мелен бибер и изгмечен лук. Прелијте го месото со маринадата и оставете го во фрижидер да отстои неколку часа.
- Во сад за правење пити измешајте брашно и сол, па додајте вода и масло. Тестото добро замесете го и оставете го да отстои најмалку половина час. Поделете го на 10 топчиња и растегнете ги во големина на тавата. Премачкајте ги со малку маслиново масло и печете на загреана тефлонска тава со две страни додека не поруменат.
- Тестото премачкајте го со цицаки сос, на него ставете месо и додајте малку ситно сечкан кромид или некој друг свеж зеленчук по избор.
- Послужете со помфрит.
На здравје!
Поврзани вести на Gotvi.mk:
Имате бајат леб дома? – наместо да го фрлате направете деликатес
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
Специјалитет на денот: Пита со мелено месо