Неизоставен дел од зимницата се и пегланите пиперки од тегла.
Состојки:
- 2 кг црвени пиперки
- 100 мл алкохолен оцет
- 1-2 лажици морска ситна сол
- магдонос
- бибер во зрно
- 1-2 главици сечкан лук
- 5 гр конзерванс
Начин на подготовка:
- Пиперките добро измијте ги и извадете ги семките. Во тенчере ставете оцет, сол, сечкан магдонос, бибер во зрно, сечкан лук и конзерванс. Во секоја пиперка ставете по лажица од смесата и редете ги во длабок сад.
- Пиперките притиснете ги со тежок предмет.
- Оставете ги преку ноќ за да омекнат и да пуштат сок. Наредниот ден наредете ги во тегли и помеѓу ставајте лук и магдонос. Налијте со сокот и затворете ги теглите.
Прочитај повеќе Gotvi.mk вести:
Погледнете ги цените во супермаркетите во Грција
Нови правила за влез во Грција – Дали дојде крај на „патлиџан“ туризмот?
Гиро и пиво 6 евра: Ова се новите цени во Грција
Кое е омиленото јадење на принцот Чарлс?
Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко