Врвен специјалитет: Њоки потпечени со презла

Врвен специјалитет: Њоки потпечени со презла

Направете вкусен ручек од тестенини со презла кои имаат совршен вкус.

Состојки:

  • 500 гр гриз 
  • 300 гр компир 
  • 250 гр презла 
  • 150 гр брашно 
  • 1 лажица сол 
  • 1 лажица масло 
  • 1 прашок за пециво 
  • 3 јајца

Подготовка:

  1.  Компирот излупете го, исечете го и сварете го во солена вода. Испасирајте го, па изматете го со јајцата, брашното и гриз. 
  2. Помешајте прашок за пециво, масло, сол и направете нелепливо тесто. Оставете да одстои 15 минути. 
  3. Обликувајте го тестото по желбаи варете го во вода додека не излезат топчињата на површина. 
  4. Презлата пропржете ја на тава со масло додека не добие златна боја, па ставете ги и цедените њоки. 
  5. Послужете со малу магдонос.

Повеќе рецепти на Готви.мк:

Диета која се држи 7 дена со вашата омилена храна

Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот

10 „убијци“ на вишокот калории

Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како

Како да ослабете според хороскопскиот знак?

Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате

Кое е омиленото јадење на принцот Чарлс?