Направете вкусен домашен солен џем од сланина. Иако звучи невообичаено, вкусот е совршен и оди со секое јадење.
Состојки:
- неколку домати
- масло за готвење
- сланина
- лук
- зачини
Подготовка:
- Сланината исечете ја на тенки лентии пржете ја на тава со масло. Ставете ја во сад и извадете две до три лажици од маснотијата во која се пржела.
- Испржете во таа маснотија ситно сечкан лук, па додадете ги сечените домати и зачини и повторно додадете ја сланината и мешајте.
- Варете 45 минути и внимавајте да не загори.
- Џемот мора да стане густ и леплив.
Гнездо од компири со селско месо
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Селско месо по едноставен рецепт
Повеќе Gotvi.mk рецепти за главни јадења