Манифестацијата „Ден на гравот“ денеска по седми пат се одржа во тетовско Теарце. Организација на настанот беше на Центарот за едукација и развој од Тераце.
Но, зошто е потребно редовно да се јаде гравот, а тавче гравчето и грав чорбата редовно треба да бидат дел од нашата трпеза?
Гравот е богат со антиоксиданси кои се сојузници во борбата против ракот, а исто така е богат со влакна неопходни за организмот.
Богат е со витамин Б9 кој го одржува здраво срцето и уште се нарекува фолна киселина. Затоа се препорачува и за трудници.
Гравот содржи и витамин Б1 кој ја подобрува работата на мозочните клетки.
Повеќе реџепти на Gotvi.mk:
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт