Ден на гравот во Теарце – Еве некои од здравствените придобивки од редовното јадење гравче

Ден на гравот во Теарце – Еве некои од здравствените придобивки од редовното јадење гравче

Манифестацијата „Ден на гравот“ денеска по седми пат се одржа во тетовско Теарце. Организација на настанот беше на Центарот за едукација и развој од Тераце.

Но, зошто е потребно редовно да се јаде гравот, а тавче гравчето и грав чорбата редовно треба да бидат дел од нашата трпеза?

Гравот е богат со антиоксиданси кои се сојузници во борбата против ракот, а исто така е богат со влакна неопходни за организмот.

Богат е со витамин Б9 кој го одржува здраво срцето и уште се нарекува фолна киселина. Затоа се препорачува и за трудници.

Гравот содржи и витамин Б1 кој ја подобрува работата на мозочните клетки.

Повеќе реџепти на Gotvi.mk:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула