Зеленчукот и овошјето кои се најздравиот дел од нашата исхрана, имаат и една друга тајна освен витамините. Нивната боја е многу важна за нашето здравје, а еве и зошто е тоа така.
ЦРВЕНА
Црвената храна содржи ликопен кој помага телото да се ослободи од штетните и отровни материи, штити од болести и воспаленија на простатата и белите дробови. Црвената храна е преполна со антиоксиданси.
Затоа, јадете црвени пиперки, ротквици, јагоди, лубеница, малини, домати…
ПОРТОКАЛОВА И ЖОЛТА
Оваа храна содржи алфа каротен кој штити од рак, како и бета каротен кој се претвора во витамин А кога ќе дојде до телото. Добар е за видот и ја штити кожата.
Затоа, јадете сладок компир, морков, портокал, лимон, жолти јаболка, диња, банани, мандарини, круши, ананас…
ЗЕЛЕНА
Оваа боја го прочистува телото и го штити од рак. Содржи калциум и минерали.
Затоа, јадете зелени пиперки, краставици, тиквици, зелени јаболка, авокадо, младо лукче, грашок, боранија, марула, брокула, киви, лимета…
СИНА И ВИОЛЕТОВА
Сината, виолетовата и индиго бојата имаат антиоксиданси кои го регулираат крвниот притисок и го одржуваат здравјето на срцето.
Затоа, јадете боровинки, капини, сливи, смокви…
БЕЛА
Оваа храна има алицин кој има антиканцерогено дејство, и го штити телото од болести.
Јадете лук, кромид, карфиол, компир, ѓумбир…
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате
Кое е омиленото јадење на принцот Чарлс?
Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате
ФОТО: Ѕирнете во Eqvita – ресторанот за здрава храна на Новак Ѓоковиќ
ВИДЕО: Драјв маркет – погледнете како ќе изгледа маркетот на иднината
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко
Шарена тава со зеленчук и пилешко
ФОТО: Facebook