Направете неодолива комбинација од тесто и пилешко месо која викендов ќе го собере целото семејство на трпеза.
Состојки:
- 500 гр брашно
- 250 мл млеко
- 100 мл масло
- 1 лажица сол
- 1 лажица шеќер
- 1 квасецСостојки за фил:
- 250 гр пилешки прсти
- 250 гр шампињони
- 200 гр кашкавал
- 1 јајце
Подготовка:
- Од млекото, брашното, маслото, квасецот и малку сол и шеќер замесуваме тесто. Откако ќе нарасне за еден час, поделете го на четири дела и подгответе го за филување.
- За подготовка на филот потребно е пилешкото месо да го исечете на ленти и да го пропржите во тава со масло.
- Во секое тесто ставете лента пилешко, 50 гр кашкавал и печурки, па замотајте.
- Изматете јајце, намачкајте го тестото, ставете го во тепсија и печете на 200 степени околу 20 минути.
- Може да декорирате со кечап, сенф и мајонез, како и павлака.
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Детски роденден? Еве брз и вкусен рецепт за мини пици
ВИДЕО: Пица која се прави во филџан за неколку минути
Посно и вкусно: Фурнарини за 1 минута