Свеж и вкусен фамилијарен ручек кој ќе го освои целото семејство. Инспирирајте се во Delicatessen Tinex 🙂
Состојки (4-6 лица):
- 3/4 шолја ореви
- 4 китки рукола
- 3/4 шолја маслиново масло
- 1/2 лажичка ситно рендан лук
- 1/2 шолја рендано сирење Parmigiano-Reggiano
- сол
- црн бибер
- 350 гр папартели
- 1 тенко сечкана тиквичка
- 3 лажици свеж сок од лимон
Начин на подготовка:
- Потпечете ги оревите на умерено тивок оган додека не добијат златна боја. Ситно исечкајте 1/2 чаша од оревите, а останатиот дел исечкајте го на покрупни парчиња.
- Изблендајте 2 чаши рукола; ставете ја руколата во голем сад и измешајте со 3/4 чаша маслиново масло, лук, рендано сирење и ситно сечкани ореви. Во смесата додадете сол и црн пипер.
- Во голем сад со солена вода што врие, пригответе ги папарделите al dente. Исцедете ги тестенините и додадете ги во садот со песто. Додадете ги тиквичките и мешајте додека пестото не се распредели подеднакво.
- Додајте го сокот од лимон, останатите 2 чаши рукола и зачинете со сол и црн бибер.
- Сервирајте ги тестенините во чинии, додадете малку маслиново масло и декорирајте со сечканите ореви и сирењето.
На здравје!
ФОТО: Delicatessen Tinex
Рецепт за десерт со јагоди и крем сирење прочитај ТУКА