Уштипците од тиквички може да ги сервирате и како предјадење и како главно јадење. Топло ви препорачуваме да ги пробате. Рецептот е едноставен и брз.
Состојки:
- 300 гр брашно
- 1 прашок за пециво
- сода бикарбона
- сол
- 2 јајца
- 1 чаша топло млеко
- 1 тиквички
- ½ кесичка пармезан (20 грама)
- 100 гр млечен намаз
- масло
Начин на подготовка:
- Во сад ставете ги сувите состојки и додајте ги пармезанот и млечниот намаз.
- Тиквичките изрендајте ги, добро исцедете ги и додадете ги во смесата. Варете ја со топлото млеко и оставете да отстои 20 минути.
- Формирајте уштипци од тестото.
- На загреана тава со масло пржете ги уштипците внимателно за да не загорат
Добар апетит!
Поврзани вести на Gotvi.mk:
Боранија со тиквичка – посен и многу вкусен ручек
Печени тиквички со пилешко месо и зеленчук