За сите љубители на кинеската кујна: Дали знаете зошто стапчињата се споени?

За сите љубители на кинеската кујна: Дали знаете зошто стапчињата се споени?

Многумина ја сакаат кинеската кујна, но не го знаат ова. Познато е дека овие оброци се јадат со стапчиња, но знаете ли зошто тие се држат споени?Дрвениот дел од стапчињата на врвовите има многу поголема и поважна улога отколку што мислевме. Тој дел постои за да не си го извалкате чаршавот додека јадете.

Бон тон за јадење на кинеска храна со стапчиња:

Постојат многу правила за користење на стапчиња според бонтон. Тие се држат во една рака, помеѓу палецот и другите прсти и се користат како штипки за земање на парчиња храна, кои се приготвуваат и служат во згодни мали парчиња. Стапчињата исто така се користат  за принесување на ориз и друго непосредно од чинијата.

Стапчињата традиционално се држат исклучиво во десната рака, и замислете ова важи дури и за леваците. Иако денес можеме да сретнеме луѓе кои ги држат во левата, некои сѐ уште сметаат дека ова е неправилно. Дел од историчарите сметаат дека ова правило води потекло од кинеска легенда.

Кај културите кои користат стапчиња за јадење, храната се приготвува во мали парчиња. Оризот, кој би било невозможно да се консумира со стапчиња ако е приготвен по западни методи, во источна Азија се готви со помалку вода, па така истиот се прилепува, овозможувајќи негово полесни јадење на овој начин.

Повеќе информации прочитајте ТУКА

 

Поврзани вести на Gotvi.mk:

Јадете и слабејте – Топ 5 диети за ова лето

Нека ви е наздравје: Напиток кој го топи салото

Еве зошто е здраво да се јаде цитрон

Саси вода – пијалок за детоксикација на организмот на горештините

Напиток кој заменува 100 стомачни