Наместо да го фрлате лебот кој ќе отстои неколку денови, искористете го за да направите вистински деликатес
Состојки:
- ½ кг леб
- 2 шолји млеко
- 2 тиквички
- 1 бабура
- 1 лук
- 100 гр пршута
- 5 јајца
- 4 лажици кисела павлака
- 100 гр сирење
Начин на подготовка:
- Лебот исечете го на коцки па полијте го со млекото и исцедете го по неколку минути.
- Изрендајте ги тиквичките и ситно исечете ги бабурата и лукот.
- На масло пропржете ги лукот и пиперката, додадете ја пршутата, па додајте ги тиквиците, бабурата и лукот. Зачинете по желба. Пржете околу 10 минути додека да добиете компактна смеса.
- Јајцата изматете ги, посолете ги и додадете ја павлаката
- Во тава ставете го лебот па смесата и јајцата со павлака. Печете на 180 степени околу 15 минути.
Поврзани вести на Gotvi.mk:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана