Направете макарони на поинаков начин, полијте ги со одличен бешамел сос и уживајте. Еве го рецептот:
Состојки:
- 1 кесичка макарони
- малку масло
- 1/2 канче кисело млеко
- 250 гр урда
- 3 јајца
Состојки за бешамел:
- 40 гр маргарин
- 1 лажица брашно
- 250 мл млеко
- сол
Начин на готвење:
- Макароните се варат во зовриена вода според упатството на кесичката. Откако ќе бидат готови се ставаат во тавче за печење.
- Врз нив се реди урдата и јајцата помешани со киселото млеко.
- Се печат 10 минути температура од 200 степени.
- Во мегувреме направете го бешамелот. Ставете го путерот во длабока тава на оган да се растопи. Додајте го брашното и мешајте. Ставајте го млекото постепено и постојано мешајте за да не се создадат грутки. Посолете по желба. Мешајте додека да добиете смеса за бешамел или околу 10 минути.
- Откако ќе ја извадите тавата полејте со бешамел. Вратете да се пече уште 10 – 15 минути на температура од 200 степени.
На здравје!
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти: