Рости од компир

Рости од компир

Откако ќе го прочитате овој рецепт веднаш ќе го направите овој прилог на главно јадење од француската кујна по неодоливо вкусен рецепт на Шеф Marc De Jongh, а кој беше подготвен за време на часовите по готвење во рамките на проектот Кулинари.

Состојки:

  • 2 компира
  • 1/4 кромид (средна големина)
  • 1 јајце
  • 50 мл масло за јадење
  • сол и бибер по вкус

За подготовка на ова јадење потребно ви е и лупалка за зеленчук и ренде.

Начин на готвење:

  1. Компирите и кромидот се лупат, а потоа се рендаат на покрупната страна од рендето.
  2. Во длабок сад се мати јајце со сол и бибер по вкус.
  3. Компирот и кромидот ги пропржувате и ги ставате во садот со изматените јајца. Додавате зачини по вкус.
  4. Во тавата во која претходно се пржеа компирот и кромидот ја додавате смесата од рендан компир и кромид со јајца и се пржи како дебела палачинка.

Добар апетит!

Повеќе информации за часовите за готвење во рамките на проектот кој го спроведува Здружението за социјални иновации „АРНО“ прочитајте тука: http://gotvi.mk/2016/04/28/naucete-da-gotvite-so-profesionalni-gotvaci/. За начинот на пријавување на часовите по готвење кои се одржуваат во средното училиште за угостителство и туризам „Лазар Танев“ повеќе детали прочитајте тука: https://www.facebook.com/coolinari.mk/

Прочитај поврзани Gotvi.mk вести:

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа