Пудингот од ориз или кај нас попознат како сутлијаш е со потекло од турската кујна. Голем дел од нас уживаат во овој десерт, а сите познаваме многумина кои не се љубители на солениот ориз, но знаат да изедат и по два тањира сутлијаш 🙂 Еве го рецептот на Јулија:
Состојки:
- 1 литар млеко
- 200 мл вода
- 1,5 шолји ориз
- 15-16 лажици шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 1 лажица масло за готвење
Начин на готвење:
- Млекото се става во сад за варење.
- Се додава шеќерот, ванилиниот шеќер и маслото за готвење.
- Се вари додека не зоврие.
- Во меѓувреме оризот го миеме и го враќаме во шолјата малку да набабри.
- Кога ќе зоврие млекото се додава набабрениот ориз.
- Вариме околу 1 час на тивок оган. Промешуваме за да не загори. Доколку во текот на варењето сутлијашот почне премноги да се згуснува, додаваме чаша вода и продолжуваме со варењето.
- Чашите за послужување ги миеме и ги оставаме влажни. Во нив го сервираме сутлијашот.
- Одозгора додаваме цимет, а по вкус може и какао.
За побогат вкус во текот на варењето можете да додадете и рендана кора од лимон.
Готви со љубов и уживај во храната 🙂
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот