Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

Состојки за кора:

  • 400 гр мелени бисквити
  • неколку дробени ореви
  • 5 лажици млеко
  • 90 гр путер

Начин на подготовка:

  1. Од состојките се замесува тесто и се обложува во округла модла за торта.
  2. Се пече околу 20 до 30 минути на температура од 180 степени.
  3. Врз кората се мачка тенок слој нутела, а врз него се ставаат вишни или некое шумско овошје по избор.

Состојки за крем:

  • 3 шлаг креми од ванила или пена
  • 300 гр млеко
  • 250 гр кисела павлака
  • јагоди

Начин на подготовка:

  1. Шлаг кремите или пената се матат со млекото, а на крај се додава и киселата павлака.
  2. Матиме со миксерот додека не добиеме компектна и цврста смеса.
  3. Нанесуваме рамномерно врз вишните во форма на тортата.
  4. Јагодите ги миеме, чистиме и сечкаме на половинки. Ги ставаме врз кремот како на фотографијата.
  5. Пред да ја послужиме ја оставаме да отстои 2 часа во фрижидер.

На здравје!

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Торта со јагоди

Овошен колач со јагоди

Зелена салата со сирење и џем од јагоди

ВИДЕО: Рецепт за панакота со јагоди

Шлаг од јагоди – вистински пролетен специјалитет

Неодоливи чоколадни јагоди

„Катица“ торта