Пржена банана

Пржена банана

Пржената или фламбирана банана е уште еден специјалитет од азиската кујна кој имавме прилика да научиме како се приготвува од Шеф Фичо (Филип Поповски) за време на часовите по готвење во рамките на проектот Кулинари.

Состојки:

  • 10 банани
  • 1 литар масло за готвење

Состојки за темпура (смеса за похување)

  • 65 грама густин
  • 250 грама брашно
  • 1 јајце
  • 1 прашок за печиво
  • 400 мл вода
  • корнфлекс

За подготовка на ова јадење потребни се и стапчиња за ражнич (1 стапче за 1 банана) и длабок сад за пржење во кој може да ги собере целиот зејтин и цела банана.

Начин на подготовка:

  1. На почетокот земаме длабок сад каде го ставаме брашното, прашокот за пециво, густинот и водата, промешуваме додека не се соедини смесата (да нема грутки од брашното). Можете да користите и миксер. При крај на матењето се додава и јајцето и се промешува. Смесата треба да има густина како смеса за американски палачинки. Оваа смеса се нарекува темпура или смеса за похување, и е карактеристична за јапонската кујна.
  2. Следен чекор е лупење на бананите.
  3. Во подлабока чинија се крши корнфлексот на помали парчиња.
  4. На едно стапче за ражнич набодуваме една банана и ја потопуваме во смесата за похување. Потоа, бананата убаво ја поминуваме од сите страни во чинијата со корнфлекс.
  5. Во длабок сад ставаме  1 литар масло за готвење добро да се загрее. 175 степени е најдобрата температура за похување. Доколку немате  кујнски термометар ќе чекате додека да почнат да се појавуваат струења во тенџерето. Откако ќе почнете со пржење, намалете ја ринглата на средна температура и температурата ќе се одржува околу 170 степени.
  6. Откако ќе добие златна боја, бананата се вади од садот и става на хартиена салфетка да се исцеди.
  7. На крај, пржената банана се послужува во чинија со додаток чоколаден прелив и шеќер во прав, по желба. Можете да украсите и со ливчиња нане.

Добар апетит 🙂

Рецептот го запиша ученичката во средното училиште за угостителство и туризам „Лазар Танев“, Анита Кметовиќ, каде месецов се реализираат часовите за готвење.

Повеќе информации за часовите за готвење во рамките на проектот кој го спроведува Здружението за социјални иновации „АРНО“ прочитајте тука: http://gotvi.mk/2016/04/28/naucete-da-gotvite-so-profesionalni-gotvaci/. За начинот на пријавување на часовите по готвење повеќе детали прочитајте тука: https://www.facebook.com/coolinari.mk/

Прочитај поврзани Gotvi.mk вести и рецепти:

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

Дресинг за Шеф салата

Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко

Веге нудли

Нудли со зеленчук

Полнет пилешки стек

ВИДЕО: Рецепт за пилешко со 40 чешниња лук

43 Коментари

  1. Pingback: Таљатели со зеленчук – Gotvi.mk

  2. Pingback: Рецепт за единствените Макаронс колачи – Gotvi.mk

  3. Pingback: Рости од компир – Gotvi.mk

  4. Pingback: Часови за готвење: Британска кујна – Научете како се готват шкотски стек, чоколадна торта со Гинис… – Gotvi.mk

  5. Pingback: Салата со рукола и пилешко – Gotvi.mk

  6. Pingback: Телешко месо во сос од буковка – Gotvi.mk

  7. Pingback: Сос од сенф и мед – Gotvi.mk

  8. Pingback: Салата со брокула која ќе ја правите секој ден – Gotvi.mk

  9. Pingback: Одлична идеја за ручек – Gotvi.mk

  10. Pingback: Таратур или ѕаѕики? – Gotvi.mk

  11. Pingback: Најбрзиот колач на светот: Измешајте брашно и сладолед и ќе добиете колач за 5 минути – Gotvi.mk

  12. Pingback: Полнети тиквички по најдобар рецепт – Gotvi.mk

  13. Pingback: Направете ги највкусните колачиња од само три состојки – Gotvi.mk

  14. Pingback: Ви здодеа од кафето? – Банана и кикиритки, нешто различно во кујната – Gotvi.mk

  15. Pingback: Имало спас: Трик за одмрзнување на месо за 10 минути – Gotvi.mk

  16. Pingback: Ситни колачи – радост за сите генерации – Gotvi.mk

  17. Pingback: Чајни колачиња со мармалад – Gotvi.mk

  18. Pingback: Чоколадна фантазија: Рецепт за познатите Моцарт кугли – Gotvi.mk

  19. Pingback: Ледено ванила кафе – уживање во летните денови – Gotvi.mk

  20. Pingback: Супер старт на денот: Безкофеинско фрапе готово за неколку минути – Gotvi.mk

  21. Pingback: ВИДЕО рецепт: Вкусна торта со малини готова за 15 минути – Gotvi.mk

  22. Pingback: Грешка која сите ја правиме кога вариме кафе – Gotvi.mk

  23. Pingback: ВИДЕО рецепт за кул мајки: Шарена торта од најубавите бонбони за деца – Gotvi.mk

  24. Pingback: Што се случува во вашиот организам по само една шолја кафе?! – Gotvi.mk

  25. Pingback: Не е за луѓе со слабо срце: Ова е најјакото кафе на светот! – Gotvi.mk

  26. Pingback: ФОТО: Кога Новак Ѓоковиќ прави пица – Gotvi.mk

  27. Pingback: ЗДРАВЈЕ ВО ЧИНИЈА: Направете вкусен доручек од авокадо и јајца – Gotvi.mk

  28. Pingback: Дали треба да јадеме јајца секој ден? – Gotvi.mk

  29. Pingback: Акните ќе исчезнат како со магично стапче: Лекот го имате во кујната – Gotvi.mk

  30. Pingback: ВИДЕО: Сонот на секоја девојка – маска за здрави и долги нокти – Gotvi.mk

  31. Pingback: ВИКЕНДОТ НЕКА ПОЧНЕ ЗДРАВО: Утринска свежина со портокалово смути – Gotvi.mk

  32. Pingback: ВИДЕО: Како Американци прават ајвар и зелник – Gotvi.mk

  33. Pingback: СУПЕР ТРИК: Еве како сокот од портокал да не биде толку кисел! – Gotvi.mk

  34. Pingback: Јелена Ѓоковиќ објави рецепт за еден од најубавите десерти во светот – Gotvi.mk

  35. Pingback: Ставил јајца во калап за мафини: Генијален трик кој ќе ви користи! (ВИДЕО) – Gotvi.mk

  36. Pingback: 165 килограми – Еве го најголемиот бургер во светот (ВИДЕО) – Gotvi.mk

  37. Pingback: Што се крие во брзата храна? – ќе се шокирате кога ќе видите што јадеме – Gotvi.mk

  38. Pingback: Позади сцената: Еве како изгледа во студиото на „Брза куна“ пред емисија (ВИДЕО) – Gotvi.mk

  39. Pingback: Здравје за секој орган во телото: Витаминско смути – Gotvi.mk

  40. Pingback: ВИДЕО: Во овој бар може да влезете само ако сте пијани – Gotvi.mk

  41. Pingback: Сопственичка на ресторан му дала работа на бездомник: Две недели подоцна сфатила дека… – Gotvi.mk

  42. Pingback: Еве како да подготвите преубави домашни карамели! – Gotvi.mk

  43. Pingback: Дерматолозите јасни: Ставете шеќер во шампонот – резултатите феноменални – Gotvi.mk

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*