Мијалникот се полни со ладна вода се ставаат листовите марула.
Во водата се додава 1 супена лажица сода бикарбона и малку оцет. Се остава да киснат листовите околу 15 минути.
Се вадат од водата, се испушта валканата вода и повторно се полни мијалникот со чиста ладна вода.
Листовите киснат околу 5 минути. Се испушта водата и почнувате посебно да миете лист по лист. Се ставаат во цедалка, се тресат убаво и така процедени листовите се редат во вангла во која дополнително ќе се цедат.
По некое време, листовите се ставаат во сад со капак и така можете во фрижидер да ја чувате зелената салата свежа и повеќе од недела дена.
Прочитај и поврзани Gotvi.mk кулинарски совети и рецепти:
ВИДЕО: Како да излупиме лук, јајце, банана и компир за 5 секунди?
ВИДЕО: Посно и брзо – Како да направите домашен хумус намаз
ВИДЕО: Како да излупите портокал за 15 секунди
Замена за пржење: Еве како да подготвите крцкав помфрит во рерна
ВИДЕО: Еве како да согорите 200 калории за 20 минути
Вистинска кафе уметност – Како да направите фигури со лате пена?