Вкусни домашни соленки за вашата забава!
Состијки за тесто:
- 1кг Екстра брашно тип 400 од Жито Лукс
- 1 маргарин за готвење
- 250 мл масло за јадење
- 150 мл јогурт
- 1 лажичка сол
- 3 жолчки од јајца
- 1 кесичка прашок за печиво
Состојки за премачкување:
- 3 белки од јајца
- сусам
- сол
Начин на подготовка:
- Од горенаведените состојки се замесува тесто, се сука кора со дебелина од 2 cm и со калап во облик на перек се вадат переци кои се редат во подмачкан плех.
- Се премачкуваат со изматените белки и се посипуваат со сол и сусам. Се печат во затоплена рерна на температура од 200°С до 220°С околу 15 минути.
Уживајте во забавата!