Переци

Переци

Вкусни домашни соленки за вашата забава!

Состијки за тесто:

  • 1кг Екстра брашно тип 400 од Жито Лукс
  • 1 маргарин за готвење
  • 250 мл масло за јадење
  • 150 мл јогурт
  • 1 лажичка сол
  • 3 жолчки од јајца
  • 1 кесичка прашок за печиво

Состојки за премачкување:

  • 3 белки од јајца
  • сусам
  • сол

Начин на подготовка:

  1. Од горенаведените состојки се замесува тесто, се сука кора со дебелина од 2 cm и со калап во облик на перек се вадат переци кои се редат во подмачкан плех.
  2. Се премачкуваат со изматените белки и се посипуваат со сол и сусам. Се печат во затоплена рерна на температура од 200°С до 220°С околу 15 минути.

Уживајте во забавата!

Екстра бело брашно тип 400 Жито Лукс