Боранија со тиквица – одличен детокс специјалитет, а освен за секојдневен вкусен ручек, препорачуваме да ја подготвите доколку постите или се храните вегетаријански.
Состојки:
- 2 пакувања замрзната жолта боранија
- 2 тиквици
- 1 домат или 100 мл доматно пире
- 1 морков
- 1 зелена пиперка
- 1 главица кромид
- 500 мл млака вода
- масло за јадење
- сол, црн бибер и дафинка по вкус
- магдонос по вкус
Начин на готвење:
- Во загреано масло на оган го додаваме изренданиот кромид да се пропржи додека не омекне.
- Потоа го додаваме ренданиот домат и ситно сецканата зелена пиперка.
- Кога овие состојќи ќе заруменат во садот ја додаваме жолтата боранија и тиквиците кои се претходно излупени и исечкани на тркалца или мали парчиња. Ана за овој рецепт употребила жолта боранија на Пекабеско.
- Продолжуваме со динстање додека боранијата и тиквицата не омекнат.
- Кога состојките се омекнати додаваме 300 мл млака вода, еден морков исецкан на тркалца, 1 лажичка вегета, сол и црн бибер по вкус.
- Го затвораме садот и ја оставаме боранијата на тивок оган 30-40 минути откако ќе зоврие.
- Пред самиот крај додаваме ситно сецкан магдонос по желба.
На здравје!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти: