Одличен десерт за сите кои ја обожаваат вкусната комбинација и арома на карамел, јајца и ванила. Прочитајте како да направите класичен крем карамел по рецепт на Биљана:
Состојки:
- 1 л млеко
- 8 јајца
- 400 гр шеќер
- 2 пакетчиња ванилин шеќер
Начин на готвење:
- Во тава на оган ставаме 200 грама шеќер да се растопи. Топиме на умерена температура.
- Кога шеќерот ќе почне да се врие и да се карамелизира го тргаме од оган.
- Секоја алуминиумска модла прво ја полниме со 1 супена лажица карамел.
- Во тенџере на оган го ставаме млекото да се загрее.
- Јајцата ги матиме заедно со останатите 200 грама шеќер со миксер на умерена брзина или пак рачно со жица за матење. Го додаваме топлото, но незовриено млеко и ванилиниот шеќер и продолжуваме со матење на смесата сè додека шеќерот не се растопи во целост.
- Потоа смесата се распределува во модлите и се редат во тава која пак се полни 3/4 со вода.
- Водата во тавата не треба да зовире и затоа на секои 25 минути се додава ладна вода во тавата.
- Се пече на температура од 140 степени час и половина.
- Откако ќе се испече крем карамелот, модлите се остваат на собна температура за убаво да се изладат и дури потоа се ставаат во фрижидер.
На здравје!
Прочитајте поврзани рецепти:
ВИДЕО: Чоколадна топка со карамела и кикирики
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Шлаг од јагоди – вистински пролетен специјалитет