Богат ручек кој содржи мешавина на вкусови и идеална комбинација за сите кои обожаваат тестенини. Прочитајте како:
Состојки:
- 300 – 350 гр мелено месо
- 300 гр доматен сос со босилок
- сол, рузмарин, мајчина душица, босилок, црн пипер, ловоров лист и сушени лук и кромид по вкус
- 350 гр едамер кашкавал
- 150 гр моцарела
- 250 гр солена павлака за готвење.
- 30 гр масло за готвење
Начин на готвење:
- Месото убаво се запржува со малку масло за готвење. Кога ќе биде готово го посолуваме и додаваме малку црн пипер, ловоров лист, како и мајчина душичка, рузмарин и босилок.
- На крај ги додаваме лукот, кромидот и доматниот сос со босилок. Сè оставаме убаво да врие на тивко додека да се добие убава густа смеса.
- На малку намрсено тавче се става половина од солената павлака за готвење па се редат крукчињата од половина од моцарелата и половина од ренданиот кашкавал.
- Канелоните се полнат со отприлика по три-четири мали лажички од смесата и откако ке се наполнат сите врз нив се додава остатокот од павлаката за готвење, потоа моцарелата и кашкавалот. Доколку на кесичката од канелоните има упатство дека треба да се сварат, направете го тоа.
- Се покриваат со алуминиумска фолија за да не се препече кашкавалот, а канелоните внатре да останат живи. Печеме околу 30 минути на температура од 200 степени.
- Пред крај тргнете ја фолијата и печете додека канелоните одозгора да ја добијат посакуваната боја.
СОВЕТИ: Сервирајте ги со додаток кисело млеко или павлака за да бидат највкусни. Можете да го искористите истиот рецепт и за лазањи, а ако немате ниту лазањи, ни канелони можете да го подготвите овој рецепт со макарони кои се претходно сварени според упатството на кесичката.
На здравје!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти: