Нема зборови со кои може да се опише колку е вкусна оваа крем супа за која рецепецтот ни го испрати Марјан Велковски. Еве што ви е потребно:
Состојки:
- 2 главици кромид
- 5-6 големи моркови
- 2 средни компири
- 1 чешне лук
- магдонос
- зачини по вкус
Начин на готвење:
- Во тенџере се пропржува кромидот додека не зарумени.
- На страна фино се блендираат морковите и компирите заедно со вода за да се добие густ сок.
- Содржината се додава кон пропржениот кромид и се готви на средно висока температура.
- Крем супата се зачинува со сол, бибер и други зачини по вкус.
- Се вари 10-15 мин додека не се постигне соодветната густина.
- На крајот на варењето додека е сеуште топла се додава ситно сецканиот лук и магоносот.
- Се сервира во длабока чинија со 1-2 супени лажици кисела павлака. Ако постите или се храните вегетаријански заменете ја павлаката со производ од растително потекло.
На здравје!
Прочитај поврзани рецепти: