Одлична вегетаријанска комбинација која како предлог за денешниот ручек ни го препорачува Елена Трајковска Раткова, советник за исхрана во Wellness 24 Club. Еве како да го приготвите.
Состојки:
- 250 гр леќа
- 1 кромид
- 3-4 чешниња лук
- магдонос
- хималајска сол
- црвен пипер
- маслиново масло
- 6-7 свежи шампињони
Начин на готвење:
- Леќата оставете ја да покисне во ладна вода најмалку еден час.
- Се фрла водата, а се става нова во која ја вариме леќата.
- Ги сецкаме кромидот и лукот и ги додаваме да се варат. Зачинуваме и на самиот крај од варењето додаваме сецкан магдонос.
- Шампињоните исечете ги на тенки парчиња и печете ги на хартија во тавче на 200 степени.
- Ја сервираме леќата во чинија, а одозгора ги додаваме печурките.
Овој оброк содржи доволно протеин да не засити. Секако, задолжително комбинирајте со свежа салата по ваш избор 🙂
За повеќе посни и вегетаријански рецепти кликнете тука
Пријатен ручек!
*За подетални информации, совети или консултации со Елена Трајковска Раткова, советник за исхрана во Wellness 24 Club, контактирајте ја на нејзиниот Facebook профил или преку e-mail: etrajkovska@gmail.com.