Лесен и брз, а многу вкусен ручек за целото семејство. Тестенините се богати со омега 3 масни киселини. Можете да употребите обични или интегрални макарони. По избор, секако 🙂
Состојки:
- 500 гр макарони
- 20 гр маргарин или путер
- 3-4 лажици брашно
- млеко по потреба
- 1 павлака
- 100 гр сланина или шунка
- 2 чешниња лук
- зачини по вкус
Начин на готвење:
- Макароните ги вариме според упатството на кесичката.
- На растопен путер или маргарин го ставаме брашното да се пржи.
- Пржиме кратко додека брашното не зарумени. Потоа ги додаваме млекото и зачините.
- Сосот го вариме сè додека не почне да врие и згуснува. Потоа садот го тргаме настрана и ја додаваме павлаката.
- Кратко промешуваме додека сосот и павлаката да се соединат.
- Во меѓувреме во друг сад на загреано масло го ставаме ситно исецканиот лук да се пропржи.
- Потоа ја додаваме шунката или сланината исечена на ленти во садот со лукот и пропржуваме кратко за да порумени. Ние употребивме мешавина од шунка и сланина на Пекабеско.
- Шунката или сланината со лукот ги додаваме во сосот, промешуваме и ги ставаме на оган уште 2-3 минути убаво да се соединат.
Сервираме во чинија со тестенини врз кои го додаваме белиот сос. Превкусно е, на здравје!