Бела торта со кикирики

Бела торта со кикирики

Тимот на Gotvi.mk ја приготви оваа превкусна торта по рецепт на Сања. Не губете време, почнете со готвење веднаш, тортава е „прсти да излижеш“ 🙂

Потребни состојки за пандишпанот:

  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 3 лажици какао
  • 6 лажици брашно
  • 1 прашок за пециво

Начин на готвење:

  1. Најпрво се матат јајцата и шеќерот и откако убаво ќе ги изработите се додаваат брашното, какаото и прашокот за пециво.
  2. Убаво промешајте да се соедини целата смеса и ставете ја во правоаголна тава да се пече околу 30 минути на температура од 250 степени.
  3. Откако ќе се испече, полијте со сок од лимон по целата површина и исечете на 3 ленти по должина.

Потребни состојки за филот:

  • 4 јајца
  • 1 маргарин
  • 9 лажици шеќер
  • 4 лажици мармалад од кајсија
  • 300 грама кикирики (печени и мелени)
  • 200 грама чоколадо за готвење

Начин на подготовка:

  1. Јајцата изматете ги заедно со шеќерот.
  2. Во друг сад посебно се изработува маргаринот и се соединува со претходно добиената смеса, мармаладот, кикириките и чоколадото за готвење.
  3. Откако ќе добиете компактна смеса започнете со филување.
  4. На крајот изрендајте одозгора по целата површина чоколадо по ваш вкус и украсете како на фотографијата.

На здравје!