Овој специјалитет Ива го подготви според традиционален унгарски рецепт. Името е специфично, но некои велат дека правилното име на ова јадење е Сегедински гулаш, според истоимениот град во Унгарија. Како и да е, ова јадење ја има Gotvi.mk препораката поради одличниот вкус.
Состојки:
- 500 грама свинска кртина
- 2 главици кромид
- 1 кисела зелка
- 20 зрна црн пипер
- 1/4 лажичка ким
- 1 голема лажица брашно
- 2 децилитри кисела павлака
- масло за готвење
- црвен пипер
Начин на готвење:
- Во посебен сад на масло се пржи изецканиот кромид.
- Месото се сецка на коцки и се додава во истиот сад откако ќе се испржи кромидот.
- Се динста околу 15 минути покриено со капак.
- Потоа го додаваме црвениот пипер и една шоља млака вода. Се динста уште 15 минути.
- Киселата зелка ситно ја сецкаме сецкана и ја додаваме во садот, заедно со зрната црн пипер и кимот.
- Повремено се меша во времетраење од околу 25 минути.
- Пет минути пред да се тргне од оган, се додава додава смеса од една шоља млака вода убаво промешана со брашното и киселата павлака.
Добар апетит!