Многу вкусен десерт кој подготвен во домашни услови е неспоредливо повкусен од било кои еклери кои сте ги јаделе некаде надвор. Овој рецепт ни го испрати Леа.
Состојки за подготовка на тестото:
- 1 шоља брашно
- 1/2 шоља зејтин
- 1 шоља вода
- 1 супена лажица шеќер
- малку сол
Начин на готвење:
- Се вари водата заедно со зејтинот, шеќерот и солта.
- Во зовриената вода се додава брашното и се остава да се вари додека не стане хомогено тесто.
- Тестото се остава добро да се олади.
- Се додаваат 5 јајца, едно по едно убаво да се соединуваат со тестото, не наеднаш.
- Во плех на хартија за печење со голема лажица се формираат топчиња од тестото и се печат 30 минути на 200 степени без отварање на рерната и уште 10 минути ги оставаме во исклучена рерна.
Состојки за подготовка на кремот:
- 1 литар млеко
- 5 јајца
- 5 лажици густин
- 8 лажици шеќер
- 1 ванилин шеќер
Начин на готвење:
- Се загрева млекото со половина од шеќерот и ванилиниот шеќер.
- Дополнително се мешаат 5 жолчки со густинот и останиот дел од шеќерот.
- Зовриеното млеко се трга на страна и во млекото постепено се додава смесата со жолчки за да не се направат грутки.
- Празните испечени еклери се засекуваат за да добијат капак.
- Внатрешниот дел се полни со кремот.
- Врз еклерите се посипува шеќер во прав или топено чоколадо.
- Тестото од еклерите без шеќер може да се искористи и за полнење со крем салати.
Готви со љубов 🙂