Јадењата со пилешко место се навистина неверојатни. Со овој рецепт, Леа предлага да подготвиме навистина вкусно и разноврсно јадење. Одлично е во комбинација со свежа сезонска салата.
Состојки:
- 1/2 килограм пилешки стек
- 1-2 главици кромид
- 1 чешне лук
- 3-4 зелени пиперки
- 2-3 домати
- 1 мала лажичка вегета
- сол, црн пипер и лута буковка по вкус
- 1 шоља ориз
- масло за готвење
Начин на готвење:
- Пилешкиот стек се сецка на парчиња.
- Се пропржува кромидот со лукот и во садот се додаваат парчињата пилешки стек додека се убаво не се пропржи.
- Во истиот сад се додаваат ситно исецканите зелени пиперки, излупениот и ситно исецкан домат, зачините и една до две чаши вода.
- Се остава да крчка на средна температура околу 30 минути.
- Во посебно тавче се пропржува оризот со малку масло за готвење.Во тавчето се додаваат 3 шољи вода и мала лажичка сол.
- Се пече во рерна 20 минути на температура од 200 степени.
На здравје!