Традиционално во зимскиот период, а особено за празничните трпези голем број семејства во Македонија и пошироко во регионот ја подготвуваат руската салата. Еве го нашиот рецепт.
Состојки:
- 1 пакување мешавина за руска салата од Пекабеско
- 3 варени јајца
- 300 грама Пекабеско шунка
- 300 грама кашкавал ајдамер Амерланд
- 200 грама кисели краставички
- 1 тегла мајонез
- Сол и црн пипер по вкус
Начин на подготовка:
- Мешавината за руска салата на Пекабеско сварете ја според упатството на кесичката, исцедете и оставете да се олади.
- Ситно се сецкаат шунката и кашкавалот, како и киселите краставички и претходно сварените јајца.
- Целата содржина се спојува со мајонез и се зачинува по вкус.
- Добро се промешува и се остава да се олади во фрижидер, како и за да се соединат сите вкусовите.
- Се сервира во длабок сад со кругови шунка и француски магдонос или маслинки.
На здравје!