Вкусна и неодолива пица, која и во домашни услови се подготвува едноставно и брзо.
Состојки за подготовка на тесто за пица
- 3 чаши брашно
- 1/2 сув квасец
- 1/2 чаша млака вода
- 1 лажица сол
Состојки за подготовка на пицата:
- Доматен сос или кечап
- Кашкавал ајдамер Амерланд
- Шунка Пекабеско
- Кулен Пекабеско
- Печурки (свежи или маринирани)
- Оригано и други зачини (по желба)
- Сланина Пекабеско (по желба)
- Путер или маргарин
Начин на подготовка:
- Најпрво подгответе го тестото за пица и завиткајте го во пластична фолија. Оставете го да постои во фрижидер неколку часа, а може да остане и цела ноќ.
- Пред употреба уште еднаш замесете го тестото и истурете врз него малку брашно. Поставете го во плехот во кој ќе ја печете пицата.
- Врз тестото нанесете еден слој од доматното пире, рамномерно распореден на целата површина. Краевите намачкајте ги со малку путер или маргарин.
- Додадете изрендан или тенки парчиња од кашкавалот, а врз него распоредете ги парчињата Пекабеско шунка и кулен. По желба додадете и сланина.
- На крајот одозгора додадете ги свежите или маринирани тенко исечени печурки. Нанесете оригано и други зачини по желба.
Се пече во силно загреана рерна околу 20 минути. На здравје!