Состојки:
- макарони
- сланина
- кашкавал
- горгонзола сирење
- пармезан
- павлака за готвење
- зачини по желба
Начин на подготовка:
- Се варат макароните според упатството на кесичката. Откако ќе ги процедите, ставете ги во подлабок сад. Додека се врели додајте ги кашкавалот, сирењето, горгонзола и пармезанот. Промешајте додека да се соединат состојките.
- Во посебен сад за готвење пропржете ја сланината. Исцедена од маслото додајте ја во садот со макароните.
- Потоа, прелијте ги макароните со павлака за готвење и додајте зачини по желба. По вкус, може да се додаде и ситно исецкан магдонос, како и свеж или лук во прав.
- На крајот повторно промешајте и украсете со Пекабеско шунка. Се сервира топло.
- За овој рецепт ние употребивме сланина Пекабеско и кашкавал ајдамер Амерланд.
На здравје!