Грашок на традиционален начин

Грашок на традиционален начин

Дали знаете дека грашокот е полн со хранливи материи, а топлата чинија грашок е идеален оброк кој ќе ве згрее овие снежни денови?

Состојки:

  • 1 пакување замрзнат Пекабеско грашок
  • 1 домат(или 100 мл. доматно пире)
  • 1 морков
  • 1 зелена пиперка
  • 1 главица кромид
  • 500 мл млака вода
  • Масло за јадење
  • Сол и црн бибер по вкус
  • Магдонос по желба

Подготовка:

  • Во загреано масло на оган го додаваме изренданиот кромид да се пропржи додека не омекне. Потоа го додаваме ренданиот домат и зелената ситно сецкана пиперка.
  • Кога овие состојќи ќе заруменат во садот го додаваме грашокот. Продолжуваме со динстање додека грашокот не омекне. Кога состојките се омекнати додаваме 300 мл млака вода, еден морков исецкан на тркалца, 1 лажичка сол и црн бибер по вкус.
  • Го затвораме садот и оставаме грашокот да се вари 30-40 минути откако ќе зоврие.
  • Пред самиот крај може да додадеме магдонос по желба.

На здравје!